Sałatkowe wrapy z orzechowym tofu

Dziś mamy dla Was pomysł na świetną przekąskę lub dodatek do lunchu – sałatkowe wrapy z orzechowym tofu. Pyszne, zdrowe, jako przekąska, lunch, drugie śniadanie, lekka kolacja – do wyboru, do koloru. Gdy komuś przyjdzie ochota na więcej niż małe co nieco polecamy zamiast sałaty tortillę. Przepis dostaliśmy od jednej z naszych ulubionych blogerek Idy, którą znajdziecie na Instagramie

Sałatkowe wrapy z orzechowym tofu 

SKŁADNIKI:

SOS (większa ilość 🙂

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiadanego imbiru
  • pieprz
  •  2 łyżka ostrego sosu sarricha lub sambala olek
  • 60 – 100 ml wody wody
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
    Wszystkie powyższe składniki blendujemy / miksujemy

    Pozostałe:

  • dowolna ilość tofu
  • odrobina oleju
  • cukinia – sterta lub potraktowana spiralizatorem- na makaron
  • cebulka
  • orzeszki ziemne posiekane
  • sałata rzymska lub lodowa
    PRZYGOTOWANIE:

    Tofu kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, by było chrupiące. Zalewamy sosem (tyle, by całe tofu było przykryte) i podsmażamy, aż tofu wchłonie sos. Przekładamy do miski. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy cukinię, gdy warzywa zmiękną zalewamy je sosem (tym co pozostał, tak by warzywa były tylko przykryte) podsmażamy.

    Sałatę dzielimy na duże liście. Na środku nakładamy porcje cukiniowego makaronu, a następnie tofu. Posypujemy orzeszkami.

Inne przepisy