Ciasto jaglane bez pieczenia

Ciasto jaglane z masłem kokosowym i sosem migdałowym.

Autorką przepisu jest Ada Smolicz, która współpracuje z portalem Allaboutlife.pl. Zaletą tego ciasta jest różnorodność smaków – kokos i migdał a także to, że nie wymaga pieczenia 🙂

 

SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 100 g daktyli
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całość zmiksować na gęstą, delikatnie lepiącą masę.

MASA JAGLANA:

  • 200 g kaszy jaglanej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
  • 100 g masła kokosowego PLANTA FOOD
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu
  • 800 ml dowolnego mleka

Kaszę gotujemy na mleku aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Do gorącej jeszcze kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na jednolitą masę.

SOS MIGDAŁOWY

Oba składniki rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Mieszamy.

 

WYKONANIE:

Okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasz gotowy spód do foremki i równomiernie wylepiamy nim jej dno. Na spód wykładamy masę jaglaną, wygładzamy. Na koniec wylewamy sos migdałowy i chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.

 

fot. Allaboutlife.pl

 

Inne przepisy