Humus z ogórkiem małosolnym

Humus z ogórkiem małosolnym i kopierkiem

 

To dość nowatorski przepis, ale Paweł Ochman z @weganon jest mistrzem w swoim fachu więc takie przepisy są zapraszane 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki tahini
  • 3 średnie ogórki małosolne
  • pęczek koperku
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chlorelli

 

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki z koprem, czosnkiem, chlorellą i sokiem z cytryny zmiksować na gładko. Zmiksować dokładnie ciecierzycę a następnie dodać zmiksowane ogórki z koprem. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać tahinę i dokładnie wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Wyłożyć hummus na talerz, posypać koperkiem, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i polać olejem lnianym lub innym

Inne przepisy