Kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem

Kasza z masłem orzechowym i bananem to sycące i pyszne śniadanie. Zamiast banana czasem dodaje jabłko z odrobiną cynamonu. To bardziej orzeźwiająca wariacja tego dania.

Składniki na porcję:

* 200 ml wody
* 3 łyżki kaszy jaglanej
* 2 figi lub 3 daktyle
* mały banan lub 1/2 dużego lub pół obranego i posiekanego jabłka
mleko migdałowe lub inne roślinne
* łyżka masła orzechowego lub migdałowego (moje ulubione z prażonych migdałów)

 

Przygotowanie:
Kaszę upraż w suchym garnku, przez kilka ją mieszając. Potem zalej wrzątkiem z czajnika i gotuj pod przykryciem przez ok. 12 min. Można do niej dodać trochę pokrojonych fig czy daktyli. Po tym czasie chwilkę odczekaj i wlej mleko roślinne i dodaj masło orzechowe. Na ciepło wszystko znakomicie się połączy. Na koniec dodaj pokrojone w małe cząsteczki banany lub jabłka. Część zostaw do posypania na wierzch potrawy razem z cynamonem. Jeśli lubisz bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej mleka roślinnego.

Król migdał

Inne przepisy