Masła orzechowe, kokosowe i sezamowe – jak wykorzystać je w kuchni

Masło w większości kojarzy się większości z nas z kanapkami i zazwyczaj mówimy tu o masłach roślinnych. Ale masło to nie tylko te które znamy na co dzień.

Coraz częściej jednak w kuchni możemy spotkać masła orzechowe te zostało najbardziej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych Ameryki jak i w Holandii.

Używa się go zarówno do tzw. Pancakes jak i do zwykłych kanapek czy tostów ale nie tylko brakuje Ci inspiracji?

Zajrzyj do nas na stronę plantafood.pl a znajdziesz tam odrobinę inspiracji dla siebie.

Inspiracje płynące nie tylko z masła orzechowego ale także i kokosowego bo to masło zasługuje na naszą uwagę, bardzo często masło kokosowe mylone jest z olejem kokosowym a warto zauważyć że są to zupełnie odmienne produkty które nie powinny być w żaden sposób ze sobą mylone.

Masło kokosowe można używać normalnie do kanapek jest dużo zdrowsze od masła tradycyjnego i bardziej sycące. Ponadto ma zastosowanie choćby przy robieniu domowej roboty Rafaello przepis oczywiście u nas na stronie. 😊 Masło sezamowe mało popularne aczkolwiek coraz bardziej rozpoznawalne za sprawą kuchni indyjskiej gdzie tahinia jest bardzo rozpopularyzowana. W Polsce tahinia dopiero pojawia się na rynku i próbuje podbić podniebienia Polaków kojarzy się ona najczęściej z hummusem.

Masła orzechowe są coraz częściej wykorzystywane w kuchni zarówno kokosowe sezamowe i inne bo jedyną przeszkodą jest wyobraźnia gotującego.

Więc  na pewno przepisów na wykorzystanie tych zdrowych pyszności będzie coraz to więcej a część z nich możecie podglądać u nas na stronie.

Ale też na naszym Instagramie i Facebooku.

Inne przepisy