Masło Orzechowe i krewetki

Masło orzechowe dodaje do wielu potraw. Dodaje im lekko orzechowego, ale i słodkawego smaku. Dlatego znakomicie się sprawdza we wszystkich daniach pochodzących ze Wschodu.

Składniki na 4 porcje:

*600 g całych świeżych krewetek lub 400 g obranych i gotowanych
* 1,5 pięknej czerwonej papryki

* 350 g groszku cukrowego (w strączkach kupuję na targu lub w delikatesach – jeśli nie mam, używam groszku z puszki)
* 200 g ryżu (lub tyle ile wiesz że zje twoja rodzina)
sos miso:
* 1/2 szklanki wody
* 2 łyżka pasty miso
* 1/2 puszki mleka kokosowego
* 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego
* szczypiorek
* papryczka chili

Przygotowanie:
Mrożone krewetki rozmroź i osusz. Świeże całe krewetki oczyść – oderwij głowy, zdejmij pancerze, następnie nacinając grzbiet po wypukłej i wklęsłej stronie krewetki, wyjmij czarne wnętrzności. Ogonki możesz pozostawić. Następnie ugotuj ryż – najpierw go podpraż w ganku (tak żeby zapachniał), następnie zalej lekko osoloną wodą (proporcje: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody). Po ugotowaniu dodaj groszek, wymieszaj i przykryj na kolejne 3 min. Na patelnię wlej wodę, włóż pastę miso, dodaj mleko kokosowe i masło orzechowe. Mieszaj do zagotowania aż powstanie jednolity sos. Dodaj paprykę pokrojoną w cieniutkie paski i gotuj całość do połączenia (ok. 2 min). Dodaj krewetki i gotuj na umiarkowanym ogniu przez ok. 1 minutę (świeże większe krewetki) lub ok. 15 sekund (krewetki gotowane). Podawaj z ryżem oraz resztą groszku.

Król migdał

Inne przepisy