Rodzaje orzechów i korzyści dla zdrowia

4 bezcenne korzyści dla zdrowia MASŁA ORZECHOWEGO
udowodnione naukowo (!)

Twarda skorupka lub łupina a w środku pyszny chrupiący środek. Orzech. W doskonale naturalnym maśle orzechowym staje się miękki, aksamitny i ciągle zdrowy. Orzechy są prezentem od Natury. Źródłem energii, która służy witalności, zdrowiu, pięknu. Przecież w małym nasieniu jest zwarte wszystko to, co jest potrzebne, żeby wyrosło i żyło wielkie drzewo. W orzechach ukryta jest esencja życia, wspierająca nasz wzrost.

  1. Orzechy: bogactwo składników odżywczych
    ENERGIA

Są jak iskra pobudzająca do życia. Potrzebujemy orzechów, żeby rozwijać się i korzystać z pełni potencjału, z którym przyszliśmy na świat. Zawierają bowiem najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów (do 60 proc.) i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. I aż 25 proc. łatwo przyswajalnego białka, które w dietach wegetariańskich i wegańskich może z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce, byśmy żyli w zgodzie z Naturą. Jeśli dodamy do tego spore ilości witaminy E, która zachowuje młodość i koi nerwy, magnez dostarczający energię do mięśni i komórek nerwowych, selen decydujący o odporności, a także miedź, cynk, żelazo, fosfor otrzymamy ogromną dawkę dobrodziejstw. Orzechy ze względu na swoją bogatą zawartość szczególnie potrzebne są osobom o słabszej konstrukcji psychofizycznej. Systematyczne jedzenie niewielkich porcji orzechów każdemu pomaga w odbudowaniu energii życiowej. Także ci, którzy kochają ruch, niech korzystają z tego zastrzyku mocy pochodzącej z samej Natury.

2. Orzechy: pełne antyoksydantów
MŁODOŚĆ

Antyoksydanty są niezwykle pożyteczne, ponieważ trzymają w ryzach wolne rodniki – niestabilne cząsteczki wytwarzane podczas metabolizmu, które uszkadzają komórki. Szybkie, nieuważne tempo życia oraz zanieczyszczenia środowiska sprawiają, że nasze organizmy produkują ich coraz więcej. I wtedy nasze ciała dopada stres oksydacyjny – starzejemy się i chorujemy, to zła wiadomość. A dobra jest taka, że antyoksydanty pochodzące z żywności roślinnej mogą nas przed tym ochronić. Zwłaszcza polifenole znajdujące się w orzechach. Badania wykazały, że te zawarte w orzechach włoskich lepiej zwalczają wodne rodniki niż te pochodzące z ryb, powszechnie uchodzących za pogromców wolnych rodników. Również migdały i orzechy pekan są niezłe w zapobieganiu uszkodzeniom oksydacyjnym komórek, co dodaje nam zarówno zdrowia, jak i urody.

  1. Orzechy: sprzymierzeńcy w odchudzaniu
    FIGURA

Chociaż, za sprawą dużej zawartości tłuszczu, orzechy są wyskokaloryczne, naukowcy udowodnili, że sprytnie pomagają stracić zbędne kilogramy. Dzieje się tak, ponieważ wielonasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w ich skład, regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Poza tym organizm nie pochłania wszystkich kalorii z orzechów, bo są zbyt ciężkostrawne. Przyswajamy ok. 70 proc. kalorii z migdałów i ok. 80 proc. z orzechów włoskich. Właśnie one są szczególnie skuteczne przy odchudzaniu, między innymi dzięki kwasowi alfa -linolowemu. Podczas badania osób na diecie śródziemnomorskiej grupa jedząca orzechy schudła w talii o dwa razy więcej niż grupa racząca się oliwą z oliwek. Sprawdzono, że podobnie zbawiennie na figurę działają pistacje. Badania wykazują, że ludzie, którzy jedzą orzechy, są zazwyczaj szczuplejsi i niż ci, którzy unikają orzechów w diecie.

  1. Orzechy: lekarstwo na nowotwory, choroby serca, stany zapalne, otyłość, cukrzycę.
    ZDROWIE

New England Journal of Medicine opublikował wyniki badań, z których wynika, że jedzenie garstki orzechów dziennie wydłuża życie. Orzechy mają tak silne prozdrowotne moce, bo antyoksydanty w nich zawarte wspomagają proces życia, w sposób naturalny zapobiegając i pomagając w leczeniu najgroźniejszych chorób. Najnowsze badania amerykańskich naukowców z Bostonu wskazują na to, że orzechy, a dokładnie migdały i nerkowce, pomagają w leczeniu raka. Osoby chore na nowotwór jelita grubego, które jadły 60 gramów tych orzechów tygodniowo, były o 42 proc. mniej narażone na nawrót tej choroby i o 57 proc. niższe było u nich ryzyko śmierci. Już od dawna wiadomo, że orzechy to skarb dla zdrowia, bo imponująco rozprawiają się cholesterolem i trójglicerydami. To ich jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko zachorowania na serce, cukrzycę czy otyłość. Dzięki orzechom, a zwłaszcza zawartej w nich argininie, nasze tętnice są bardziej drożne. Okazuje się, że migdały i orzechy laskowe są mistrzami w zmniejszaniu poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu cholesterolu HDL (czyli tego dobrego). Pozytywnie na poziom HDL wpływa błonnik pokarmowy, który występuje w orzechach. Podczas badań pistacjom wystarczyło 12 tygodni, żeby u osób cierpiących na otyłość i cukrzycę, poziom trójglicerydów obniżył się o 33 proc. Wszystkie orzechy mają mało węglowodanów i zero cukru, dlatego dobrze służą cukrzykom. O prawie 10 proc. zmniejszył się poziom cukru u badanych osób chorych na cukrzycę po 12 tygodniach jedzenia pistacji po 25 gramów dwa razy dziennie. Orzechy mają dobroczynny wpływ na stany zapalne w organizmie. W badaniach osób na diecie śródziemnomorskiej, w której skład wchodziły orzechy, interleukina – marker zapalenia obniżył się aż o 90 proc. Przeciwzapalnie działają zwłaszcza: pistacje, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie i migdały.

 

Linki do artykułów o badaniach wpływu orzechów na zdrowie:
New York Time
https://well.blogs.nytimes.com/2015/03/30/nuts-are-a-nutritional-powerhouse-for-rich-and-poor/?action=click&contentCollection=Well&module=RelatedCoverage&region=EndOfArticle&pgtype=article
Independent
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/nuts-health-benefits-cancer-heart-disease-prevention-study-research-a7456156.html
Polityka
http://m.portalspozywczy.pl/inne/polityka-i-spoleczenstwo/wiadomosci/naukowcy-orzechy-wydluzaja-zycie-chorych-na-raka,144653.html

 

BOGACTWO (Z) ORZECHÓW

ORZECHY ZIEMNE (ARACHIDOWE): najwięcej wysokowartościowego białka
bogate w:
białko (do 25 proc.), najwięcej magnezu, fosforu, cynku i żelaza, kwasy tłuszczowe: arachidowy i linolenowy, koenzym Q10.
wpływają prozdrowotnie na: układ sercowo-naczyniowy, udar mózgu, a także wzmacniają śledzionę i żołądek oraz zwiększają ilość pokarmu u matek karmiących.
pochodzą z: Paragwaju.

NERKOWCE (CASHEW): najwięcej pierwiastków śladowych
bogate w: magnez, fosfor, cynk, żelazo, witaminy K, B1, B6, kwas pantotenowy.
wpływają prozdrowotnie na: anemia, ogólny stan zdrowia, długowieczność, a także poprawiają stan włosów, skóry, paznokci.
pochodzą z: Brazylii.

MIGDAŁY: najwięcej witaminy E i B2 i błonnika, jedyne o działaniu zasadowym
bogate w: witamina B2 i witamina E, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, mało nasyconych kwasów tłuszczowych, najwięcej błonnika, białko (ponad 20 proc.).
wpływają prozdrowotnie na: nowotwory, choroby serca, otyłość, cukrzyca, a także łagodzą kaszel, nawilżają jelita, usprawniają płuca.
pochodzą z: Bliskiego Wschodu i Azji Południowej.

ORZECHY WŁOSKIE: najwięcej zdrowych kwasów tłuszczowych
bogate w:
kwas tłuszczowy omega-3 i 6, wysokowartościowe biało (15 proc.) witamina B6, cholina, kwas foliowy.
wpływają prozdrowotnie na: stany zapalne, serce, otyłość, cukrzyca, nowotwory, a także odżywiają nerki oraz mózg, poprawiając pamięć i koncentrację.
pochodzą z: Azji Mniejszej.

ORZECHY LASKOWE: najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
bogate w:
jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, witaminy z grupy B (B1, B6, kwas foliowy), K, błonnik.
wpływają prozdrowotnie na: serce, stany zapalne, otyłość, a także poprawiają jakość krwi – zalecane szczególnie dla dzieci i ludzi chorych na anemię, wzmacniają układ nerwowy, odmładzają wygląd.
pochodzą z: Europy, Azji i Ameryki Północnej.

ORZECHY BRAZYLIJSKIE: najwięcej selenu
bogate w:
selen, antyoksydanty, miedź, fosfor, mangan, bor, cynk.
wpływają prozdrowotnie na: nowotwory, układ immunologiczny, a także regenerują organizm po długich chorobach i operacjach, polecane przy raku prostaty.
pochodzą z: Brazylii, Boliwii, Peru.

PEKANY: najwięcej antyoksydantów
bogate w:
błonnik, witamina A, E, B 1, wapń, potas, cynk, kwas oleinowy, antyoksydanty.
wpływają prozdrowotnie na: nowotwory (zwłaszcza piersi), choroby serca, chorobę Alzheimera, wzrok
pochodzą z: Ameryki Południowej.

PISTACJE: najmniej kalorii
bogate w
:  białko (do 20 proc.), beta-karoten, potas, witamina B6 i B1.
wpływają prozdrowotnie na: choroby serca, otyłość, długowieczność, a także oczyszczają krew, usprawniają wątrobę i nerki, wzmacniają perystaltykę jelit, ogólnie regenerują organizm.
pochodzą z: Azji Środkowej i Bliskiego Wschodu.

 

Król nerkowiec

Inne przepisy