Vegańska zupa serowa

Zima to czas na gęste, pożywne zupy a do tego całkiem szybko można je przygotować i są lubiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci 🙂 Ida, która jest mistrzynią w kuchni vege przygotowała przepis na oryginalną zupę serową bez sera!! Idę znajdziecie na Instagramie

Zupa serowa vegańska 💛 zapraszamy!

SKŁADNIKI:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 50 g masła orzechowego z nerkowców
  • 50 g płatków drożdżowych
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz, lubczyk, sos sojowy, sól

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Dodajemy sól/ lub sos sojowy. Gotujemy do miękkości. Wszystko blendujemy na gładki gęsty krem.

Następnie bierzemy masło z nerkowców, płatki i przyprawy i znowu wszystko blendujemy dodając odrobinę wody. Powinna powstać konsystencja na „śmietankę”. Dodajemy do kremu ziemniaczanego, wszystko razem mieszamy i podgrzewamy.

Podajemy z dowolnymi dodatkami (idealnie pasuje ugotowany brokuł i prażone nerkowce)

Inne przepisy