Warzywne curry z masłem kokosowym

Warzywne curry z masłem kokosowym

 

Curry jak wiadomo jest bardzo uniwersalnym daniem i można je robić na wiele sposobów dodając różne warzywa. Poniżej znajdziecie przepis na proste, ale przepyszne curry od Idy – najbardziej pozytywnej maturzystki 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • warzywa (np.cukinia, marchew i brokuł)
  • strączki (tofu/ciecierzyca/soczewica/groch/fasola)
  • mleko kokosowe
  • masło kokosowe
  • przyprawy: kurkuma, papryka, kardamon, chili, imbir, kolendra, czosnek…
  • nasiona i płatki drożdżowe
  • masło orzechowe (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:
🌱Warzywa podsmażamy z przyprawami, dodajemy strączki i mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu… żeby curry było bardziej aromatyczne i kremowe dodajemy po ugotowaniu 2 łyżki masła kokosowego i masła orzechowego ❤ Podajemy z ryżem / pieczywem / ziemniakami ❤

Inne przepisy