Ciasto jaglane z masłem kokosowym i sosem migdałowym.
Autorką przepisu jest Ada Smolicz, która współpracuje z portalem Allaboutlife.pl. Zaletą tego ciasta jest różnorodność smaków – kokos i migdał a także to, że nie wymaga pieczenia 🙂
SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 100 g daktyli
- 50 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całość zmiksować na gęstą, delikatnie lepiącą masę.
MASA JAGLANA:
- 200 g kaszy jaglanej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
- 100 g masła kokosowego PLANTA FOOD
- 50 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu
- 800 ml dowolnego mleka
Kaszę gotujemy na mleku aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Do gorącej jeszcze kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy na jednolitą masę.
SOS MIGDAŁOWY
- 2 duże łyżki masła migdałowego PLANTA FOOD
- 1 łyżka oleju kokosowego
Oba składniki rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Mieszamy.
WYKONANIE:
Okrągłą blaszkę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasz gotowy spód do foremki i równomiernie wylepiamy nim jej dno. Na spód wykładamy masę jaglaną, wygładzamy. Na koniec wylewamy sos migdałowy i chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.
fot. Allaboutlife.pl