Deser a’la banoffee pie
Ten deser to po prostu bajka, rozpływa się w ustach i można go jeść do woli, no prawie 🙂 Ciastka owsiane, krem z mleka kokosowego i miodu a do tego masa orzechowo-daktylowa i banany. Takie cudo dostaliśmy od @a_sad07 🙂
SKŁADNIKI:
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- 100 g daktyli
- 3 łyżki masła orzechowego
- ulubione ciastka owsiane
- banan
- 2 łyżki miodu / syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, aby zmiękły. Następnie zmiksować z masłem orzechowym aż powstanie gęsta masa.
Stałą część schłodzonego mleka kokosowego ubić z miodem lub syropem klonowym.
Przygotować 3 szklaneczki. Na spód wyłożyć masę daktylowo-orzechową na to kolejno pokruszone ciastka owsiane, ubite mleko kokosowe i pokrojonego w plasterki banana. Składniki układać naprzemiennie aż się skończą 🙂 przed podaniem schłodzić