Gofry marchewkowe z jabłkiem – przepis

gofry marchewkowe

Żadne danie nie będzie nudne, jeśli dodasz do niego odpowiednie składniki. Przykładem mogą być łatwe w przygotowaniu gofry z marchewką i jabłkiem, które są zdrową i pożywną alternatywą dla klasycznej wersji. Sprawdź, czego potrzebujesz i jak je zrobić!

Gofry marchewkowe z jabłkiem – składniki 

Do przygotowania gofrów będą potrzebne:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 słodkie jabłko,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Gofry marchewkowo-jabłkowe – przygotowanie

  1. Marchewki i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce (jabłko na dużych oczkach, marchewki na małych). Urozmaici to konsystencję gofrów.
  2. Żółtka dodaj do marchewek i jabłka. Z białek ubij sztywną pianę, która zapewni chrupkość i lekkość Twoim wypiekom.
  3. Do jabłka, marchewek i żółtek wlej mleko i olej, dodaj płatki owsiane, cynamon, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie (możesz to zrobić za pomocą miksera).
  4. Ubitą z białek pianą dodaj do masy i całość ostrożnie zamieszaj łyżką. Użycie miksera na tym etapie może sprawić, że piana opadnie.
  5. Kolejny krok to rozgrzanie gofrownicy. Nakładaj na nią po łyżce masy i upiecz gofry zgodnie z ustawieniami swojego sprzętu, a następnie ostudź je na kratce, by nie nasiąkły wilgocią. Dzięki temu pozostaną chrupkie.