Żadne danie nie będzie nudne, jeśli dodasz do niego odpowiednie składniki. Przykładem mogą być łatwe w przygotowaniu gofry z marchewką i jabłkiem, które są zdrową i pożywną alternatywą dla klasycznej wersji. Sprawdź, czego potrzebujesz i jak je zrobić!
Gofry marchewkowe z jabłkiem – składniki
Do przygotowania gofrów będą potrzebne:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 słodkie jabłko,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- pół szklanki płatków owsianych górskich,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Gofry marchewkowo-jabłkowe – przygotowanie
- Marchewki i jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce (jabłko na dużych oczkach, marchewki na małych). Urozmaici to konsystencję gofrów.
- Żółtka dodaj do marchewek i jabłka. Z białek ubij sztywną pianę, która zapewni chrupkość i lekkość Twoim wypiekom.
- Do jabłka, marchewek i żółtek wlej mleko i olej, dodaj płatki owsiane, cynamon, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie (możesz to zrobić za pomocą miksera).
- Ubitą z białek pianą dodaj do masy i całość ostrożnie zamieszaj łyżką. Użycie miksera na tym etapie może sprawić, że piana opadnie.
- Kolejny krok to rozgrzanie gofrownicy. Nakładaj na nią po łyżce masy i upiecz gofry zgodnie z ustawieniami swojego sprzętu, a następnie ostudź je na kratce, by nie nasiąkły wilgocią. Dzięki temu pozostaną chrupkie.