Kulki twarogowe to niewielkie słodkości, które nie wymagają pieczenia i smakują podobnie do paschy. Ich ogromną zaletą jest krótki czas przygotowania i niebiański smak. Do ich dekoracji możesz użyć dowolnych ulubionych dodatków, co daje nieskończenie wiele możliwości! Sprawdź przepis i dowiedz się, jak zrobić ten pyszny deser.
Kulki twarogowe na słodko – składniki
Do przygotowania 15 sztuk kulek twarogowych, które smakiem przypominają sernik, potrzebujesz:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g chudego twarogu,
- 4 łyżek śmietanki 30%,
- 1 łyżki masła,
- 100 g czekolady (do wyboru – mleczna lub gorzka),
- 50 g orzechów włoskich,
- 1 łyżki masła,
- opcjonalnie – suszone płatki kwiatów jadalnych.
Kulki twarogowe na słodko – przygotowanie
Przygotowanie kulek twarogowych na słodko powinno zająć Ci nie więcej niż 10 minut (bez czasu chłodzenia).
- Połamaną czekoladę umieścić w rondlu, dodać masło oraz śmietanę. Rozpuść całość, ciągle mieszając. Zostaw do przestygnięcia.
- Przełóż ser do miski, rozdrobnij go widelcem, następnie dodaj czekoladę i mascarpone i dobrze wymieszaj. Wstaw do zamrażarki na 20 minut, aby masa miała szansę stwardnieć.
- W międzyczasie posiekaj orzechy w robocie kuchennym lub ręcznie. Włóż je do talerza, a jeśli używasz suszonych kwiatów – umieść je w oddzielnym naczyniu.
- Masę serową formuj na niewielkie kulki. Możesz wykorzystać w tym celu gałkownicę do lodów. Gotowe mini serniczki obtocz w dodatkach i chłodź w lodówce przez 15 minut przed podaniem.