Sałatka to świetny pomysł na zdrową kolację, ale urozmaicona pożywnymi składnikami idealnie sprawdzi się też na lunch. Gruszka i ser kozi klasyczne połączenie, którego wykorzystanie w sałatce nada jej niepowtarzalnego charakteru. Sprawdź, jak przygotować to danie!
Sałatka z gruszką i kozim serem – składniki
Sałatka z gruszką i kozim serem składa się z wielu zdrowych składników, które korzystnie wpłyną na Twój organizm. Wiele z nich możesz zastąpić innymi ulubionymi produktami, np. zamiast rukoli użyć dowolnej sałaty, którą lubisz, a orzechy i pestki dyni wymienić na inne nasiona.
Do przygotowania 4 porcji sałatki potrzebujesz:
- 2 gruszki,
- 2 mini główki sałaty rzymskiej,
- sok z jednej cytryny,
- 80 g rukoli,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 mała cebula czerwona,
- 200 g koziego sera niedojrzewającego,
- pół granatu,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie
Przygotowanie sałatki z gruszką i kozim serem nie powinno zająć Ci wiele czasu. To proste danie zrobisz nawet w 10 minut.
- Posiekaj drobno sałatę rzymską, a następnie umieść ją w misce razem z rukolą. Dodaj pokrojone rzodkiewki i gruszki (polej je sokiem z cytryny bezpośrednio po ich przekrojeniu). Dodaj też pokrojoną w cienkie plasterki cebulę.
- Orzechy i nasiona upraż na suchej patelni. W międzyczasie zmieszaj oliwę z oliwek i ocet, przelej na zieleninę i dobrze wymieszaj. Wyłóż sałatkę na talerz.
- Udekoruj danie kawałkami koziego sera, dodaj orzechy, granat i pestki dyni. Na koniec oprósz świeżo zmielonym pieprzem.