Sernik kokosowy
Na każdej imprezie rodzinnej, na Święta znajdziecie na stole sernik 🙂 pieczony, na zimno, ze spodem, z masą makową, każdy smakuje i raczej każdy się skusi 🙂 My proponujemy serniczek kokosowy, wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Przepis mamy od Adrianny, którą znajdziecie na www.instagram.com/fit_slodkosci/
SKŁADNIKI:
- 725g twarogu półtłustego
- 60g masła kokosowego
- 175g mleka kokosowego
- 5 jajek
- 60g ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg blendujemy z masłem, mlekiem, ksylitolem i żółtkami jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy twarogowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160°. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60min.
Po upieczeniu pozostawiamy go jeszcze z 30min w ciepłym piekarniku.
Po wyłożeniu z piekarnika wywracamy go do góry dnem i wyciągamy z formy. Opcjonalnie polewamy rozpuszczona, gorzką czekoladą 🙂