Co powiesz na słodki deser bananowy przekładany masą krówkową? Do tego bita śmietana, ciasteczka i banoffee gotowe! Ten klasyk wśród szybkich deserów powstał na bazie popularnego Banoffee pie. Jest pyszny, kuszący, słodki, a do tego łatwy w przygotowaniu. Sprawdź przepis i skosztuj tej obłędnej kompozycji smaków!
Deser banoffee – składniki
Do banoffee wykorzystuje się niewiele składników. Są to:
- 100 g herbatników,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 3 banany,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 300 g masy krówkowej,
- kakao lub czekoladowa posypka.
Banoffee – przygotowanie
Przygotowanie deseru jest proste i szybkie, dzięki czemu możesz je zrobić nawet, kiedy goście wpadną z nieoczekiwaną wizytą.
Udekoruj deser posypką czekoladową lub oprósz kakao. Deser powinien być przechowywany w lodówce.
Herbatniki rozdrobnij tak, aby konsystencją przypominały piase. Banany pokrój na plastry i skrop sokiem cytrynowym.
Masę krówkową podgrzej w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, a następnie dobrze ją wymieszaj, aby pozbyć się grudek.
Kremową śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Przygotuj 4 wysokie szklanki o pojemności około 350 ml. Wsyp do nich 1-2 łyżki herbatników, łyżkę masy karmelowej (upewnij się, że ostygła) i przykryj warstwą bananów.
Następnie nałóż 2 łyżki bitej śmietany, ponownie herbatniki, krówkę, owoce i bitą śmietanę.