Rafaello domowe – przepis

rafaello przepis

Rafaello – składniki

  • 150 ml wody
  • 230 g białego cukru 
  • 240 g mleka w proszku 
  • 130 g masła 
  • 80 g żółtek (plus kilka łyżek do obtoczenia kulek) 
  • 45 szt. migdałów (ok. 60 g)

Przepis na rafaello

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści.
  2. Dodaj mleko w proszku, masło kokosowe i kakao w proszku. 
  3. Wymieszaj wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozwól, aby masa całkowicie ostygła, a następnie przechowuj ją w lodówce (najlepiej zostawić ją na noc). 
  4. Obrać migdały i włożyć je do gorącej wody na 10 minut. Po tym czasie łatwo obrać z nich skórkę. 
  5. Za pomocą łyżki nabieraj małe porcje masy. W dłoniach uformuj kulkę, wciskając migdały do środka. Obtocz kulkę w płatkach kokosowych
  6. . Rafaello po przygotowaniu schłodzić w lodówce.