Masz ochotę na miękkie, puszyste i pożywne, a do tego obłędnie kokosowe pankejki? Same w sobie są przepyszne, a jeszcze więcej smaku mogą dodać im owoce, jogurt i orzechy, a także rozmaite syropy czy miód. Sprawdź, jak przygotować placuszki z mąki kokosowej!
Placuszki z mąki kokosowej – składniki
Do przygotowania placuszków potrzebujesz:
- 75 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżkę miodu,
- 30 g mąki kokosowej,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 3 jajka,
- ziarenka z laski wanilii lub kilka kropli esencji waniliowej,
- szczyptę soli,
- niecałą łyżeczkę proszku do pieczenia.
Pancakes z mąki kokosowej – przygotowanie
Przed przystąpieniem do pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Przygotowanie:
- najpierw wymieszaj ze sobą jajka i olej kokosowy (gdyby olej zastygł, umieść naczynie w kąpieli wodnej i kontynuuj mieszanie),
- do masy dodaj mleko roślinne oraz wanilię i dalej mieszaj,
- w innym naczyniu połącz mąkę oraz proszek do pieczenia i sól, a następnie dodaj całość do mokrych składników i wymieszaj,
- małe porcje ciasta smaż na złoty kolor z obu stron na patelni lekko posmarowanej olejem kokosowym (możesz to zrobić za pomocą ręcznika kuchennego lub silikonowego pędzelka),
- gotowe pancakes wyłóż na talerz i dodaj syrop, owoce, cukier puder lub orzechy.