Pancake z mąki kokosowej – przepis

pancake z mąki kokosowej

Masz ochotę na miękkie, puszyste i pożywne, a do tego obłędnie kokosowe pankejki? Same w sobie są przepyszne, a jeszcze więcej smaku mogą dodać im owoce, jogurt i orzechy, a także rozmaite syropy czy miód. Sprawdź, jak przygotować placuszki z mąki kokosowej! 

Placuszki z mąki kokosowej – składniki 

Do przygotowania placuszków potrzebujesz:

  • 75 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 30 g mąki kokosowej,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 3 jajka,
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropli esencji waniliowej,
  • szczyptę soli,
  • niecałą łyżeczkę proszku do pieczenia.

Pancakes z mąki kokosowej – przygotowanie

Przed przystąpieniem do pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Przygotowanie:

  • najpierw wymieszaj ze sobą jajka i olej kokosowy (gdyby olej zastygł, umieść naczynie w kąpieli wodnej i kontynuuj mieszanie),
  • do masy dodaj mleko roślinne oraz wanilię i dalej mieszaj,
  • w innym naczyniu połącz mąkę oraz proszek do pieczenia i sól, a następnie dodaj całość do mokrych składników i wymieszaj,
  • małe porcje ciasta smaż na złoty kolor z obu stron na patelni lekko posmarowanej olejem kokosowym (możesz to zrobić za pomocą ręcznika kuchennego lub silikonowego pędzelka),
  • gotowe pancakes wyłóż na talerz i dodaj syrop, owoce, cukier puder lub orzechy.