Pasta z nerkowców – właściwości, zastosowanie i przepis 

1 min read

Masło z nerkowca to past wykonana z prażonych orzechów laskowych. Orzechy te są mielone i mieszane razem, aby stworzyć gładką, jednolitą pastę. Nie ma tu żadnych dodatkowych składników. Jest to znak rozpoznawczy produktów ekologicznych, takich jak BIO masło z orzechów laskowych. W tekście znajdziesz informacje o właściwości i zastosowaniu pasty z nerkowca. Na końcu tekstu znajduje się przepus na pastę z nerkowców. 

Pasta z nerkowców – właściwości 

Korzyści płynące z orzechów są powszechnie znane. Zjedzenie zaledwie garści orzechów każdego dnia to wszystko, czego potrzebujesz, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Orzechy są szczególnie dobre w dostarczaniu witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego, poprawia metabolizm, pamięć i koncentrację, dodaje energii, łagodzi stres i zmniejsza ryzyko chorób serca.

To jeszcze nie koniec. Orzechy zawierają również potas i magnez (korzyści Nerium dla układu nerwowego), fosfor (zdrowe kości i zęby) oraz cynk (włosy, skóra i paznokcie, wsparcie odporności, pozytywny wpływ na wzrok).

Orzech nerkowca to także doskonały składnik diety osób cierpiących na nadciśnienie. Zapobiega wzrostowi poziomu cholesterolu i trójglicerydów, utrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, chroni przed udarem mózgu, a także reguluje prawidłową krzepliwość krwi.

Pasta z nerkowców – zastosowanie 

Masło nerkwoca ma wiele zastosowań w kuchni. Możesz wykorzystać ten składnik zarówno w deserach, jak i daniach głównych, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jest składnikiem wielu orientalnych potraw, zwłaszcza pysznego curry z orzechami czy zupy orzechowej. Może być również dodatkiem do koktajli owocowych lub ciast, takich jak sernik czy kruche ciasto, a nawet muffineke. Pastę z nerkowca stosuje się do: 

  • deserów
  • koktajli 
  • zup
  • dań obiadowych

Pasta z nerkowców – przepis 

  1. Dzień wcześniej namoczyć orzechy w zimnej wodzie. 
  2. Pozostawić na noc. 
  3. Orzechy, płatki owsiane, mleko, wędzoną paprykę i sok z cytryny zblendować na gładką masę. Podawać z pieczywem.

Zdrowe fast foody 

Czy fast food może być dobry dla ludzkiego organizmu? Tak, jeśli wybierzemy mniejsze zło, decydując się na burgera wegetariańskiego i zastępując zwykłą bułkę ciemnym...
admin
1 min read

Ryż z masłem orzechowym

Ryż na mleku z masłem orzechowym alternatywą dla owsianki  Ryż na mleku może stanowić doskonałą alternatywę dla wszystkich miłośników owsianki. Ma podobną konsystencję, a...
admin
39 sec read

Kasza jaglana z masłem orzechowym – przepis

Gotowana kasza jaglana to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Wykorzystując do niej odpowiednie dodatki możesz zadbać o swoje samopoczucie i dobrą kondycję....
admin
1 min read

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *