Ile kalorii ma masło orzechowe?

masło orzechowe

Masło orzechowe ma 588 kcal w 100 g. produktu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 2 łyżek masła orzechowego dziennie. Jest to około 20g tłuszczu i 100kcal. Jest to około 4% dziennego spożycia kalorii przez osobę dorosłą. Jeśli stosujesz dietę niskokaloryczną, spożywaj 2 łyżki masła orzechowego raz na drugi dzień, a nie przytyjesz i zachowasz smukłą sylwetkę.

Wartości odżywcze masła orzechowego

Wiele pisze się o wysokiej ilości białka w maśle i jakże jest to prawda. Masło migdałowe, w 100g zawiera 26g białka (łyżka stołowa masła migdałowego – 2,6g), 46g tłuszczu (w tym nasyconego), 12g węglowodanów i 8,5g błonnika. Masło pistacjowe ma jeszcze więcej błonnika, bo aż 10,5g na 100g. Dodatkowo ma 20,6g białka, 45,3g tłuszczu i 27,1g węglowodanów.

Właściwości masła z orzechowego

Najpopularniejsze masło orzechowe to świetne źródło białka roślinnego – 26g na 100g produktu. Jest również bogate w błonnik, magnez, potas i witaminę E (vel witaminę młodości). Witamina E to cenny antyoksydant (przeciwutleniacz), który chroni organizm przed rozwojem różnych chorób.

  • Jedna łyżka masła orzechowego pokrywa 12 proc. zapotrzebowania na magnez.