Kuchnia wegetariańska zyskuje coraz większą popularność, a jej dania są tak bogate w smak, że często trudno im się oprzeć. Przedstawimy Ci recepturę na jedno z takich dań – curry z masłem orzechowym i ciecierzycą, które zachwyca oryginalnymi połączeniami składników. Przeczytaj przepis i dowiedz się, jak szybko zrobić pyszne, pożywne i bezmięsne curry.
Curry z masłem orzechowym – składniki
Składniki potrzebne do przygotowania curry z masłem orzechowym to:
- 1 cebula cukrowa,
- 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180-200 g),
- 1 łyżka proszku curry,
- 1 szklanka moczonej przez 12 godzin ciecierzycy,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 0,5-1 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek masła orzechowego,
- 2 cm imbiru,
- 1 szklanka wody,
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej,
- 3 łyżki mleka kokosowego (tłusta część)
- 1/4 łyżeczki soli
- garść świeżej kolendry,
- opcjonalnie warzywa – np. papryka czerwona, fasolka, marchew.
Curry z masłem orzechowym – przygotowanie
Przygotowanie potrawy zajmie Ci około 20 minut, więc jest idealnym sposobem na szybki obiad.
- W pierwszym kroku musisz ugotować ciecierzycę do miękkości w lekko słonej wodzie.
- Poszatkuj cebulę i podsmaż ją na oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, pieprz cayenne i curry. Dokładnie wymieszaj. Podsmażaj przez około minutę.
- Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe, wodę, sól oraz passatę. Przemieszaj i chwilę podsmażaj, a następnie całość zblenduj na gładko.
- Przelej sos z powrotem na patelnię i dodaj pokrojone w kostkę warzywa, jeśli chcesz ich użyć. Wrzuć też ciecierzycę i kawałki tofu. Gotuj, aż warzywa się będą lekko miękkie, ale wciąż chrupiące.
- Nałóż porcję na talerz i posyp świeżą, posiekaną kolendrą.