Curry z masłem orzechowym

curry z masłem orzechowym

Kuchnia wegetariańska zyskuje coraz większą popularność, a jej dania są tak bogate w smak, że często trudno im się oprzeć. Przedstawimy Ci recepturę na jedno z takich dań – curry z masłem orzechowym i ciecierzycą, które zachwyca oryginalnymi połączeniami składników. Przeczytaj przepis i dowiedz się, jak szybko zrobić pyszne, pożywne i bezmięsne curry.

Curry z masłem orzechowym – składniki

Składniki potrzebne do przygotowania curry z masłem orzechowym to:

  • 1 cebula cukrowa,
  • 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180-200 g),
  • 1 łyżka proszku curry,
  • 1 szklanka moczonej przez 12 godzin ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 0,5-1 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek masła orzechowego,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 szklanka wody,
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 3 łyżki mleka kokosowego (tłusta część)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść świeżej kolendry,
  • opcjonalnie warzywa – np. papryka czerwona, fasolka, marchew.

Curry z masłem orzechowym – przygotowanie

Przygotowanie potrawy zajmie Ci około 20 minut, więc jest idealnym sposobem na szybki obiad.

  1. W pierwszym kroku musisz ugotować ciecierzycę do miękkości w lekko słonej wodzie.
  2. Poszatkuj cebulę i podsmaż ją na oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, pieprz cayenne i curry. Dokładnie wymieszaj. Podsmażaj przez około minutę.
  3. Dodaj  mleko kokosowe, masło orzechowe, wodę, sól oraz passatę. Przemieszaj i chwilę podsmażaj, a następnie całość zblenduj na gładko.
  4. Przelej sos z powrotem na patelnię i dodaj pokrojone w kostkę warzywa, jeśli chcesz ich użyć. Wrzuć też ciecierzycę i kawałki tofu. Gotuj, aż warzywa się będą lekko miękkie, ale wciąż chrupiące.
  5. Nałóż porcję na talerz i posyp świeżą, posiekaną kolendrą.