Gotowana kasza jaglana to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Wykorzystując do niej odpowiednie dodatki możesz zadbać o swoje samopoczucie i dobrą kondycję. Sprawdź, jak zrobić pyszną jaglankę z dodatkiem masła orzechowego i banana. Zdradzimy Ci też, jakie inne owoce warto wykorzystać!
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem – składniki
Do przygotowania jaglanki z masłem orzechowym i bananem potrzebujesz:
- 1 szklankę mleka (roślinnego lub krowiego),
- 1 banana,
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- garść orzechów (wedle upodobań),
- 1 łyżkę masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego.
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem – przygotowanie
Przygotowanie jaglanki to tylko kilka prostych kroków.
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz pod ciepłą wodą. Następnie pozbądź się wody, kaszę wsyp do garnka, dodaj mleko, wymieszaj i zagotuj.
- Ustaw naczynie na najmniejszym ogniu i przez około kwadrans gotuj pod przykryciem.
- Zdejmij skórkę z banana, pokrój go w plasterki i skrop sokiem cytrynowym.
- W osobnej misce wymieszaj dokładnie masło migdałowe i syrop klonowy.
- Gotową kaszę jaglaną przełóż do miseczki, udekoruj bananem i polej syropem z masła orzechowego. Na koniec całość posyp rozdrobnionymi orzechami, które możesz najpierw uprażyć.
Jakie owoce do jaglanki?
Ze względu na prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej, warto jeść ją z dodatkami, które również mają korzystne działanie. W tym przepisie na jaglankę wykorzystujemy banana, który pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, dzięki zawartości serotoniny, a ponadto zawiera ważny dla zdrowia magnez. Można jednak dodać do niej inne zdrowe owoce. Świetnie sprawdzą się m.in.:
- ciemne winogrona, które pomagają zapobiegać nowotworom i chorobom serca,
- borówki, które mają dużą zawartość antyoksydantów,
- granat, który wspiera układ krążenia.