Kasza jaglana z masłem orzechowym – przepis

Kasza jaglana z masłem orzechowym

Gotowana kasza jaglana to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Wykorzystując do niej odpowiednie dodatki możesz zadbać o swoje samopoczucie i dobrą kondycję. Sprawdź, jak zrobić pyszną jaglankę z dodatkiem masła orzechowego i banana. Zdradzimy Ci też, jakie inne owoce warto wykorzystać!

Jaglanka z masłem orzechowym i bananem – składniki 

Do przygotowania jaglanki z masłem orzechowym i bananem potrzebujesz:

  • 1 szklankę mleka (roślinnego lub krowiego),
  • 1 banana,
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • garść orzechów (wedle upodobań),
  • 1 łyżkę masła orzechowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Jaglanka z masłem orzechowym i bananem – przygotowanie 

Przygotowanie jaglanki to tylko kilka prostych kroków.

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz pod ciepłą wodą. Następnie pozbądź się wody, kaszę wsyp do garnka, dodaj mleko, wymieszaj i zagotuj.
  2. Ustaw naczynie na najmniejszym ogniu i przez około kwadrans gotuj pod przykryciem.
  3. Zdejmij skórkę z banana, pokrój go w plasterki i skrop sokiem cytrynowym.
  4. W osobnej misce wymieszaj dokładnie masło migdałowe i syrop klonowy.
  5. Gotową kaszę jaglaną przełóż do miseczki, udekoruj bananem i polej syropem z masła orzechowego. Na koniec całość posyp rozdrobnionymi orzechami, które możesz najpierw uprażyć. 

Jakie owoce do jaglanki? 

Ze względu na prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej, warto jeść ją z dodatkami, które również mają korzystne działanie. W tym przepisie na jaglankę wykorzystujemy banana, który pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, dzięki zawartości serotoniny, a ponadto zawiera ważny dla zdrowia magnez. Można jednak dodać do niej inne zdrowe owoce. Świetnie sprawdzą się m.in.:

  • ciemne winogrona, które pomagają zapobiegać nowotworom i chorobom serca,
  • borówki, które mają dużą zawartość antyoksydantów,
  • granat, który wspiera układ krążenia.