Masło orzechowe jest coraz popularniejszym produktem w domach wielu Polaków. Wciąż jednak jego użycie zwykle ogranicza się do słodkich przekąsek, a szkoda, bo jest to produkt, który pasuje do naprawdę wielu dań! Przedstawimy Ci kilka pomysłów na szersze zastosowanie go w swojej kuchni. Sprawdź, jakie słodkie i wytrawne potrawy możesz przygotować z użyciem masła orzechowego.
Do czego masło orzechowe?
Najwygodniejszą, a zarazem najszybszą formą spożywania masła orzechowego jest smarowanie, dlatego jest ono idealnym dodatkiem do wypieków takich jak naleśniki, placki czy gofry oraz pieczywa. Świetną bazą dla kremu z orzechów są także wafle ryżowe, szczególnie kiedy dodatkowo połączysz je z dżemem. Ale to nie jedyne zastosowanie. Masło orzechowe jest idealnie jako dodatek do:
- koktajli owocowo-warzywnych,
- smoothies,
- ciast i innych wypieków, np. chleba,
- owsianki,
- sosów i dipów,
- słonych przekąsek.
Masło orzechowe na słodko – propozycje
Masło orzechowe jest uwielbiane przez wiele osób, a wszystko za sprawą kremowej konsystencji i oryginalnego smaku. Z jego wykorzystaniem możesz przygotować słodkie śniadania, a nawet desery!
Jaglanka z masłem orzechowym
Wiele kasz, np. jaglana, to popularny i zdrowy dodatek do obiadu, jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu można zrobić z nich także sycące śniadanie! W tym celu potrzebna będzie kasza jaglana oraz masło orzechowe. Jagły należy ugotować i zmieszać z mlekiem, dodać orzechowy krem oraz opcjonalnie ulubione owoce. Taki posiłek zapewni energię przez cały poranek!
Ciastka z masłem orzechowym
Masło orzechowe można też wykorzystać do stworzenia pysznego deseru w postaci ciasteczek. Przepisów na nie jest wiele, ale podamy Ci ten najprostszy, dzięki czemu szybko i łatwo je przygotujesz. Potrzebujesz 100 g masła orzechowego, duże jajko, 5 łyżek brązowego cukru, 2 szklanki płatków owsianych oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj z nich kulki. PIecz 10 minut i gotowe!
Owsianka z masłem orzechowym
Owsianka to szybkie i pożywne śniadanie, które idealnie komponuje się z masłem orzechowym. Przygotowanie wygląda identycznie, jak w przypadku jaglanki. Jeśli natomiast używasz błyskawicznych płatków owsianych, nie musisz ich nawet gotować. Wystarczy, że zalejesz wodą. Jedynie kilka minut dzieli Cię od tak wspaniałego śniadania!
Masło orzechowe na słono – propozycje
Choć masło orzechowe kojarzone jest głównie ze słodkościami, wiele kuchni wykorzystuje je do dań wytrawnych. Nie dzieje się tak bez powodu – orzechowy dodatek nadaje potrawom nietuzinkowego smaku i oryginalności.
Kurczak po tajsku
Nasza pierwsza propozycja to kurczak w tajskiej odsłonie. Do jego przygotowania potrzebujesz 200 ml mleczka kokosowego, dwie duże piersi z kurczaka, łyżkę sosu sojowego, czosnek, olej, sok z limonki, pieprz cayenne oraz oczywiście masło orzechowe – 5 łyżek. Najpierw kurczaka pokrój w paseczki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Czas smażenia wykorzystaj na przygotowanie sosu. Podgrzej mleko kokosowe i połącz je z sosem sojowym oraz masłem orzechowym i wsyp pozostałe składniki. Przełóż kurczaka na talerze i przed podaniem polej sosem. Jako dodatek do dania możesz zaserwować kaszę.
Zupa tajska
Tej zupy powinien spróbować każdy miłośnik tajskiej kuchni i nie tylko! Na początek przygotuj domowy bulion, do którego następnie należy dolać szklankę mleka kokosowego, po łyżce sosu rybnego i sojowego oraz dwie łyżki masła z orzechów. Całość dopraw przyprawami, najlepiej charakterystycznymi dla tej kuchni. Na patelni podsmaż paski kurczaka i paprykę, a na koniec wszystko połącz, dodaj sok z limonki oraz posiekaną kolendrę.
Warzywa z masłem orzechowym
To wegetariańska propozycja na szybki i smaczny obiad. Zacznij od podsmażenia ulubionych warzyw. Później przygotuj do nich sos na bazie kremu orzechowego, odrobiny czosnku oraz soku z cytryny. Zmieszaj je w takich proporcjach, by smak był odpowiedni dla Ciebie.