Krem czekoladowy z fasoli

krem czekoladowy

Mamy dla Was przepis na przepyszny krem czekoladowy z fasoli. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników ani dużo czasu. Jeśli akurat masz w kuchennej szafce fasolę, to koniecznie ją wykorzystaj. Przeczytaj przepis i dowiedz się, jak zrobić czekoladowy krem z fasoli!

Krem czekoladowy z fasoli – składniki 

Do przygotowania kremu z fasoli potrzebować będziesz:

  • 360g fasoli (przed odsączeniem),
  • 2 łyżki kakao,
  • 3-4 łyżki cukru lub słodzidła (np.ksylitolu),
  • kilka kropli aromatu (np. pomarańczowego).

Jak zrobić krem czekoladowy z fasoli?

Przygotowanie pysznego, czekoladowego kremu z fasoli jest proste i wymaga tylko kilku kroków.

  1. Fasolę wlej do pojemnika blendera razem z zalewą ze słoika lub puszki.
  2. Dodaj do niej słodzidło, aromat i zblenduj na gładką masę.
  3. Dodaj kakao pod koniec miksowania i kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Spróbuj gotowego kremu i, jeśli preferujesz, dodaj więcej cukru lub słodziku i ponownie wymieszaj.
  5. Przełóż wegański łakoć z fasoli do słoiczka i przechowuj w lodówce (wytrzyma nawet kilka dni).