Mamy dla Was przepis na przepyszny krem czekoladowy z fasoli. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników ani dużo czasu. Jeśli akurat masz w kuchennej szafce fasolę, to koniecznie ją wykorzystaj. Przeczytaj przepis i dowiedz się, jak zrobić czekoladowy krem z fasoli!
Krem czekoladowy z fasoli – składniki
Do przygotowania kremu z fasoli potrzebować będziesz:
- 360g fasoli (przed odsączeniem),
- 2 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki cukru lub słodzidła (np.ksylitolu),
- kilka kropli aromatu (np. pomarańczowego).
Jak zrobić krem czekoladowy z fasoli?
Przygotowanie pysznego, czekoladowego kremu z fasoli jest proste i wymaga tylko kilku kroków.
- Fasolę wlej do pojemnika blendera razem z zalewą ze słoika lub puszki.
- Dodaj do niej słodzidło, aromat i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj kakao pod koniec miksowania i kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą.
- Spróbuj gotowego kremu i, jeśli preferujesz, dodaj więcej cukru lub słodziku i ponownie wymieszaj.
- Przełóż wegański łakoć z fasoli do słoiczka i przechowuj w lodówce (wytrzyma nawet kilka dni).