Pasta kokosowa – przepis

pasta kokosowa

Pasta kokosowa to smakowity dodatek, który urozmaici wiele słodkich dań. Jej przygotowanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu. W dodatku potrzebne są Ci tylko dwa składniki, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Sprawdź, jak zrobić przepyszną pastę kokosową!

Pasta kokosowa – składniki

Pasta kokosowa ma kremową konsystencję i smakuje niebiańsko. Ze względu na zawartość tylko dwóch składników, przygotowanie porcji o wadze 400 g to wydatek rzędu niecałych 10 zł. Możesz użyć jej do smarowania kanapek czy jako dodatek do naleśników, ale także dodać np. do smoothie.

Składniki na pastę kokosową to:

• 2 łyżki cukru (trzcinowego lub białego),

• 200 g wiórków kokosowych.

Pasta kokosowa – przepis krok po kroku

Pasta kokosowa, poza małą ilością składników, ma jeszcze taką zaletę, że przygotujesz ją bardzo szybko. Oto trzy proste kroki:

  1. Wiórki kokosowe przełóż do dużej miski i zmiel. Możesz zrobić to przy pomocy blendera ręcznego. Po krótkiej chwili wiórki zmienią się w mokrą i ciepłą masę, co jest pożądanym efektem.
  2. Cukier zmiel w młynku do kawy tak, aby powstał z niego puder. Dodaj go od powstałej z wiórek masy i poświęć jeszcze kilka minut na blendowanie całości.
  3. Pastę kokosową umieść w słoiczku i zamknij. 

Pasta kokosowa – ważne informacje

Jeśli chcesz sprawnie przygotować swoją przepyszną pastę kokosową, zastosuj się do kilku wskazówek. Przede wszystkim:

  • jeśli pasta kokosowa zastygnie, możesz wsadzić słoik do naczynia z ciepłą wodą, aby ją upłynnić,
  • w trakcie mielenia produktów blenderem rób przerwy, aby urządzenie nie uległo przegrzaniu,
  • pasta może się nie udać w przypadku, kiedy wiórki będą za bardzo odtłuszczone – może wtedy pomóc odrobina naturalnego oleju, np. kokosowego,
  • słoik z pastą kokosową najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu o niskiej temperaturze – lodówka będzie do tego idealna.