Masło z nerkowca to past wykonana z prażonych orzechów laskowych. Orzechy te są mielone i mieszane razem, aby stworzyć gładką, jednolitą pastę. Nie ma tu żadnych dodatkowych składników. Jest to znak rozpoznawczy produktów ekologicznych, takich jak BIO masło z orzechów laskowych. W tekście znajdziesz informacje o właściwości i zastosowaniu pasty z nerkowca. Na końcu tekstu znajduje się przepus na pastę z nerkowców.
Pasta z nerkowców – właściwości
Korzyści płynące z orzechów są powszechnie znane. Zjedzenie zaledwie garści orzechów każdego dnia to wszystko, czego potrzebujesz, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Orzechy są szczególnie dobre w dostarczaniu witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego, poprawia metabolizm, pamięć i koncentrację, dodaje energii, łagodzi stres i zmniejsza ryzyko chorób serca.
To jeszcze nie koniec. Orzechy zawierają również potas i magnez (korzyści Nerium dla układu nerwowego), fosfor (zdrowe kości i zęby) oraz cynk (włosy, skóra i paznokcie, wsparcie odporności, pozytywny wpływ na wzrok).
Orzech nerkowca to także doskonały składnik diety osób cierpiących na nadciśnienie. Zapobiega wzrostowi poziomu cholesterolu i trójglicerydów, utrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, chroni przed udarem mózgu, a także reguluje prawidłową krzepliwość krwi.
Pasta z nerkowców – zastosowanie
Masło nerkwoca ma wiele zastosowań w kuchni. Możesz wykorzystać ten składnik zarówno w deserach, jak i daniach głównych, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jest składnikiem wielu orientalnych potraw, zwłaszcza pysznego curry z orzechami czy zupy orzechowej. Może być również dodatkiem do koktajli owocowych lub ciast, takich jak sernik czy kruche ciasto, a nawet muffineke. Pastę z nerkowca stosuje się do:
- deserów
- koktajli
- zup
- dań obiadowych
Pasta z nerkowców – przepis
- Dzień wcześniej namoczyć orzechy w zimnej wodzie.
- Pozostawić na noc.
- Orzechy, płatki owsiane, mleko, wędzoną paprykę i sok z cytryny zblendować na gładką masę. Podawać z pieczywem.