Tort milky way

tort milky way

Tort Milky Way to pyszny, słodki i mleczno – czekoladowy wypiek. Rewelacyjnie prezentuje się na stole, ale jeszcze pyszniej smakuje. Ten cudeńko przygotowałam na urodziny dzieci, aby nacieszyły oczy i podniebienia. Mo

Składniki do Milky Way: 

¾ kakao

dwa jaja 

¾ szklanki mąki 

dwie szklanki cukru 

125 ml oleju 

2 łyżeczki sody 

szklanka maślanki 

pół łyżeczki soli 

łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki do kremu

500 g twarogu (śmietanowy lub tłusty sernikowy)

cukier puder (¾ szklanki)

szklanka śmietanki 36 proc. 

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie Milky Way

Zacznijcie od ciasta. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wieczoremj. Wymieszaj mąkę, kakao w proszku, cukier, proszek do pieczenia i sól. Mleko zmiksuj z jajkami, wanilią i olejem. Połóż zawartość obu misek razem – wymieszaj na niskich obrotach w mikserze lub ręcznie. Dodaj kawę i mieszaj do momentu połączenia składników. Piecz w 180 stopniach, przez godzinę. 

Jak zrobić krem do milky way?

W misce wymieszaj ze sobą zmiękczone masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodawać stopniowo mleko w proszku i miksować, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Na koniec do kremu dodać zagęszczacz i krótko zmiksować. Odłożyć około 5-6 łyżek kremu do dekoracjj Kremem posmarować warstwy tortu, a także rozsmarować trochę po bokach i na górze.

Jak zrobić polewę do milky way? 

Śmietankę powoli podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Trzeba uważać, bo może się przypalić. Podczas gdy krem się podgrzewa, bierzemy czekoladę i łamiemy ją na małe kawałki. Umieszczamy ją w metalowej misce. Następnie zalewamy ją gorącą śmietanką. Czekamy około minuty i mieszamy rozpuszczoną czekoladę z gorącą śmietanką, aż cała czekolada się rozpuści.