Tort Milky Way to pyszny, słodki i mleczno – czekoladowy wypiek. Rewelacyjnie prezentuje się na stole, ale jeszcze pyszniej smakuje. Ten cudeńko przygotowałam na urodziny dzieci, aby nacieszyły oczy i podniebienia. Mo
Składniki do Milky Way:
¾ kakao
dwa jaja
¾ szklanki mąki
dwie szklanki cukru
125 ml oleju
2 łyżeczki sody
szklanka maślanki
pół łyżeczki soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do kremu
500 g twarogu (śmietanowy lub tłusty sernikowy)
cukier puder (¾ szklanki)
szklanka śmietanki 36 proc.
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie Milky Way
Zacznijcie od ciasta. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wieczoremj. Wymieszaj mąkę, kakao w proszku, cukier, proszek do pieczenia i sól. Mleko zmiksuj z jajkami, wanilią i olejem. Połóż zawartość obu misek razem – wymieszaj na niskich obrotach w mikserze lub ręcznie. Dodaj kawę i mieszaj do momentu połączenia składników. Piecz w 180 stopniach, przez godzinę.
Jak zrobić krem do milky way?
W misce wymieszaj ze sobą zmiękczone masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodawać stopniowo mleko w proszku i miksować, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Na koniec do kremu dodać zagęszczacz i krótko zmiksować. Odłożyć około 5-6 łyżek kremu do dekoracjj Kremem posmarować warstwy tortu, a także rozsmarować trochę po bokach i na górze.
Jak zrobić polewę do milky way?
Śmietankę powoli podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Trzeba uważać, bo może się przypalić. Podczas gdy krem się podgrzewa, bierzemy czekoladę i łamiemy ją na małe kawałki. Umieszczamy ją w metalowej misce. Następnie zalewamy ją gorącą śmietanką. Czekamy około minuty i mieszamy rozpuszczoną czekoladę z gorącą śmietanką, aż cała czekolada się rozpuści.