Banoffee deser

ciasto banoffee

Co powiesz na słodki deser bananowy przekładany masą krówkową? Do tego bita śmietana, ciasteczka i banoffee gotowe! Ten klasyk wśród szybkich deserów powstał na bazie popularnego Banoffee pie. Jest pyszny, kuszący, słodki, a do tego łatwy w przygotowaniu. Sprawdź przepis i skosztuj tej obłędnej kompozycji smaków!

Deser banoffee – składniki

Do banoffee wykorzystuje się niewiele składników. Są to:

  • 100 g herbatników,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3 banany,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 300 g masy krówkowej,
  • kakao lub czekoladowa posypka.

Banoffee – przygotowanie

Przygotowanie deseru jest proste i szybkie, dzięki czemu możesz je zrobić nawet, kiedy goście wpadną z nieoczekiwaną wizytą.

  1. Herbatniki rozdrobnij tak, aby konsystencją przypominały piase. Banany pokrój na plastry i skrop sokiem cytrynowym.
  2. Masę krówkową podgrzej w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, a następnie dobrze ją wymieszaj, aby pozbyć się grudek.
  3. Kremową śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  4. Przygotuj 4 wysokie szklanki o pojemności około 350 ml. Wsyp do nich 1-2 łyżki herbatników, łyżkę masy karmelowej (upewnij się, że ostygła) i przykryj warstwą bananów.
  5. Następnie nałóż 2 łyżki bitej śmietany, ponownie herbatniki, krówkę, owoce i bitą śmietanę.
  6. Udekoruj deser posypką czekoladową lub oprósz kakao. Deser powinien być przechowywany w lodówce.