Migdałowe serduszka

Migdałowe serduszka

 

Miodowe serduszka, przepyszne bułeczki drożdżowe z masłem migdałowym. Jak to napisała Martyna, autorka bloga Lubię-gary i tych pięknych serc „najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)”

 

Składniki:

  • 500gram mąki pszennej
  • 150ml ciepłego mleka
  • 50ml wody
  • 80g roztopionego masła
  • 1 jajo
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 180g masła migdałowego

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.

Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na 9 równych części.

Każdą część chwilę zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny/ owalny placek o grubości około 0,5 cm. Równomiernie rozsmarowujemy na nim masło migdałowe a następnie zwijamy w rulon.

Rulon przecinamy wzdłuż, zostawiając nieprzecięty koniec.

Wolne ramiona rulonu lekko wywijamy na zewnątrz (masłem migdałowym do góry) i zwijamy do środka tworząc serduszko.

Gotowe serduszka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez 15-18 minut (do uzyskania złocistego koloru). Blachę z serduszkami wyjmujemy do przestudzenia.

Smacznego 🙂

 

Inne przepisy